Karabaş Otu Balı

KARABAŞ OTU BALI


Karabaş balı nisan ayında açmaya başlar ve mayıs sonu haziran başlarına kadar çiçeklenmeye devam eder. Çok kıymetli bir baldır. Rengi genelde koyu renk olmakla beraber nisan-mayıs yağmurlarına göre her sene verimi artabilir veya azalabilir. Karabaş Balı kendine has rayihası olan, oldukça fazla faydaları olan, her sene yağan yağmurlara göre elde edilmesi çok kolay olmayan ender ballardan biridir. Karabaş Balı dünyada çok önemli bir yere sahiptir. Ülkemiz Karabaş verimi olarak oldukça uygunken ve üretimine pek yoğunlaşılmaması nedeniyle büyük bir ihracat ürünümüz daha maalesef kaybolmaktadır. Avrupa Karabaş balına önem verirken tedariğinide "bizde çok çıkamadığından??" Fransa ve İtalya'dan temin etmektedir. Karabaş otu çalı görünümünde, dip kısmı odunsu çok yıllık otsu bir bitkidir. Boyu yarım metreye kadar yükselebilir. rılar Karabaş Balını; Karabaş Otunun en verimli zamanında toplarlar ve nektarı yüksek kaliteli bir bal ortaya çıkar. Karabaş balı her sene toplanamayabilir. Kış ve bahar aylarında yağan bol yağmurlar sonucu nadir çıkan ballardan biridir. İçerdiği saponinler, glikozidler, sineoller bakımından çok zengin besin ihtiva etmektedir.

FAYDALARI

  • Karabas otunun yöresel adı " kargan" dır. Karabaş balı içeriğindeki glikozidler, saponinler, sineoller bakımından diğer ballardan zengindir. Amino asit (prolin) değeri diğer ballardan 3-4 kat daha fazladır.
  • Kalp damarlarını açarak kalbi kuvvetlendirir. Damar sertliğini önler. Ağrı kesici özelliğe sahiptir. Asabilik ve sinir hallerini düzenler.
  • Belirsiz baş ağrılarına iyi gelir. Sara nöbetleri, astım krizleri ve yüksek tansiyon için tedaviye destek olarak alınabilir. Baş ağrısı (migren) rahatsızlıkları olanların düzenlikarabaş otu balı tüketmesinde fayda var.
  • Dolaşım sistemini güçlendirici bir etkisi vardır. Eklemleri tendomları güçlendirir. Beyin damarlarını açıcı özelliğinden dolayı bu ota 'beyin süpürgesi' de denir.
  • Yüksek polen içerdiği için çabuk kristalize olur ancak besin değerinden bir şey kaybetmez. Avrupa ülkelerinde olduğu gibi bu haliyle tüketebileceğiniz gibi 45-50 derecedeki suda bekletip çözündürülmesi sonucu da kullanabilirsiniz.
  • Karabas otu; kalp ve damar yani dolaşım sistemi, solunum sistemi, üriner sistem ve cilt hastalıklarında kullanılan bir bitkidir. Aktarlar karabaş otu çiçeklerini yüksek tansiyonu düşürücü, ağrı kesici, balgam söktürücü, ... gibi özellikleri nedeniyle satmaktadır.
  • Karabaş otunun çiçeklerindeki nektar ve polen dolayısıyla şifa unsurları da arı tarafından bala taşınmaktadır.